Acne

Acne duidt op allerlei huidaandoeningen die we in de volksmond ook wel puistjes noemen. Er is een diversiteit aan oorzaken maar in ieder geval zijn het doorgaans de talgklieren die ontregeld zijn, verstopt raken en kunnen gaan ontsteken. Die ontstekingen worden veroorzaakt door de zogenaamde propionibactie. Gaat die ontsteking nog verder, samen met infecties, dan wordt pus gevormd en kunnen er abcessen ontstaan. Samen met acne zien we vaak mee-eters, black heads of white heads.

 

Hoe ontstaat acne?

Uit honderden onderzoeken blijkt dat voeding veel te maken heeft met het ontstaan van acne. De allergrootste boosdoeners worden gevormd door lactose (melk, yoghurt etc.), varkensvlees, suikers en ranzige vetten.

 

Die combinatie van voeding, samen met hormonale veranderingen gedurende de puberjaren, kunnen het effect van bepaalde hormonen fors versterken waardoor er te veel talg wordt geproduceerd. Deze laten de talgklieren verstoppen en bieden zo een voedingsbodem voor bacteriën.

 

Die bacteriën zijn er overigens altijd, maar als de talgklieren verstopt raken en het immuunsysteem minder goed functioneert (door een overschot aan suikers / koolhydraten) ontstaat er een overwoekering met acne tot gevolg. Ook een gebrek aan zonlicht met bijbehorende tekorten aan vitamine D3 kan een forse invloed hebben. In de zomer komt er daardoor veel minder acne voor dan in de winter.

 

Andere oorzaken zijn:

  • hormonale veranderingen in de puberteit
  • bacteriën (soms in combinatie met schimmels)
  • medicatie zoals de pil, spiraaltje en/of andere medicijnen
  • stress
  • contact met bepaalde irriterende stoffen zoals bijv. in cosmetica

 

Wat heeft acne met voeding te maken?

Voeding met een insulinotroof effect lokt doorgaans acne uit. Insulinotroof betekent dat er veel insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel op orde te krijgen. Vooral granen, koolhydraten met een hoog glycemische index, suikerhoudende voeding, frisdranken en melkproducten zijn verantwoordelijk voor dit probleem.

 

Thuisgebruik

Speciaal voor thuisgebruik heeft Living Nature diverse producten voor de jonge acne huid maar ook voor de oudere acne huid. Het is erg belangrijk om je huid thuis te verzorgen thuis kan je tenslotte het meeste doen aan je huid. Erg belangrijk is wel te letten op producten zonder irriterende stoffen zoals parabenen, conserveermiddelen (alcoholen) en minerale oliën zij kunnen acne verergeren. Alle producten van Living Nature bevatten al deze genoemde irriterende stoffen niet.

 

Acne behandeling

  • Reiniging gezicht met de zuiverende reinigingsgel 
  • Vitaliserende peeling met manuka olie en rescue gel
  • Verwijderen onzuiverheden 
  • Diep reinigend masker 
  • Dagverzorging 

Wat is acne en wat kan ik aan de acne doen?

gallery/select-skincare-range