ACNE  

Wat is acne?

Acne is de medische term voor puistjes. Het openbaart zich op de huid als mee-eters (open comedonen), witte koppen (gesloten comedonen), puistjes, pukkels (bulten onder de huid zonder ‘kop’) en cysten (diepgewortelde infectie). Acne kan variëren van een milde aandoening (een enkel pukkeltje) tot een vrij ernstige. Het komt het meest voor op het gezicht, maar soms ook op de hals, borst, rug en bovenarmen.

 

Wie krijgt acne?

Acne begint meestal mild in de vroege tienerjaren, om vervolgens geleidelijk aan erger te worden, en dan na verloop van tijd meestal weer te verbeteren. Genetische achtergrond, voeding, omgevingsfactoren en leefstijl kunnen beïnvloeden hoe lang de aandoening zal duren. Bij vrouwen kan het opspelen net voor hun perioden en dit kan soms voortduren tot de menopauze.

 

Wat veroorzaakt acne?

Het treedt op wanneer de talgklieren van de huid uit balans zijn. Tijdens de puberteit, in gang gezet door toegenomen hormoonproductie, worden de talgklieren groter en actiever en produceren een olieachtige stof genaamd talg, die naar het huidoppervlak stroomt. Daar vormt dit samen met zweet een beschermende zuurmantel tegen ziekteverwekkers en schimmels. Soms is de wand van de leiding waardoor de olie (talg) naar het oppervlak stroomt gebroken waardoor een irritatie van het weefsel ontstaat. Dat veroorzaakt roodheid, zwelling en pus, resulterend in een puistje.

 

Bacteriën die op talg leven zijn bij acne overvloedig aanwezig en veroorzaken verdere irritatie. De kanalen kunnen ook verstopt raken met talg en dode huidcellen (keratine) en vormen dan mee-eters en witte koppen.

De combinatie van olie en zweet op onze huid, houden onze huid gezond en elastisch. De continue reiniging van de huid met basische producten, zoals zeep, leiden juist tot een onevenwichtige huidaandoening. Door het verwijderen van de beschermlaag zal het lichaam nog veel meer olie gaan produceren. Daarom is het de eenvoudigste oplossing om voor de uit balans geraakte tienerhuid producten met de juiste zuurgraad (pH) te gebruiken.

 

Wat is de oplossing?

Het is dus belangrijk om te achterhalen wat de tigger kan zijn van jouw acne. Daarnaast kunnen een aantal behandeling in de salon helpen de acne te verminderen of zelfs te verhelpen. Het aller belangrijkste is dat je je huid thuis goed verzorgt. Te beginnen met een goede reiniging die echt geschikt is voor jou huid zonder de PH-waarde te veel aan te tasten, wat je vaak ziet in producten tegen acne is dat ze te agressief zijn. Als je huid het toelaat is een scrub of peeling ook erg belangrijk om de dode huidcellen te verwijderen maar laat je adviseren sommige soorten van acne kunnen namelijk beter geen scrub of peeling gebruiken met een korrel. Vervolgens verzorg je huid met een hydraterende crème het liefste een zonder paraffine of vaseline dit legt namelijk een laagje over je huid heen waardoor de werkstoffen in de crème geen enkel doel meer hebben. Laat je daarover ook zeker adviseren. HydroPeptide heeft een lijn speciaal voor de acne huid.

 

De behandelingen die geschikt zijn voor acne zijn: 

  • HydroPeptide acne behandeling 
  • Algen peeling acne behandeling 
  • Jongere behandeling voor enkele onzuiverheden 

 

Acne behandelingen kunnen gedeeltelijk of in z'n geheel vergoed worden door je verzekering.